fbpx

Mit nevezünk „0” szavas kérdezésnek, és mire tudjuk használni?

Már a nevében is bizarr, hogy „0” szavas kérdezés. Hogyan lehet szavak nélkül kérdezni? Kérdezheted jogosan. Ahhoz, hogy ezt megértsd, egy kis magyarázattal kell kezdenem a kérdezésmódszertan témaköréből.

Nyitott kérdésnek nevezzük azt, amire nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni, ellenben zárt kérdésnek mondjuk azt, amire lehet igennel vagy nemmel válaszolni. A nyitott kérdést magyarul kiegészítendő, a zárt kérdést eldöntendő néven tanulhattad az általános iskolában. A nyitott kérdések kérdőszóval kezdődnek: Hol…, Hogyan…, Miért…stb., a zárt kérdések általában egy igével. Pl.: Vettél sört drágám? (– melyre a helyes válasz csak az igen lehet. :))

Mi trénerek azt az elvet képviseljük, hogy ha bővebb információhoz szeretnél jutni kérdéseiddel, akkor a nyitott kérdések használatát részesítsd előnyben. A sok zárt kérdés használata könnyen megakaszthatja a beszélgetést. Természetesen vannak olyan emberek, akik a zárt kérdésre is bő szó folyammal válaszolnak, de ez egyáltalán nem jellemző mindenkire. Ha tehát információ kell, akkor csak nyitottan!

Mi tehetsz olyankor, ha kommunikációs partnered a nyitott kérdésekre is szűkszavúan válaszol? Nézzünk erre egy példát. Tedd fel a következő kérdéseket tinédzser gyermekednek:
„Mi volt ma az iskolában?” a válasz: „Semmi.” Fogalmazhatsz másként is: „Milyen napod volt ma?” a válasz többnyire hasonló, azaz: „Semmilyen” vagy „Átlagos” vagy „Szokásos”. Rosszabb esetben: „Hagyjál!!!” 
Nos ezzel nem vagy beljebb. Itt persze védheted a gyermeket, hogy „…serdül szegénykém, akkor mind ilyenek, mi is ilyenek voltunk…”

Jó, hagyjuk a serdülőket, nézzük akkor üzleti partneredet, akitől ezt kérded: „Hogy tetszik Önnek, amit eddig felvázoltam?” A válasz jobb esetben: „Tetszik.” Rosszabb esetben: „Érdekes” vagy „Nem is tudom.” Ebből megtudtál valamit is? Sajnos még nem. Ilyenkor kétségbeesve próbálsz újabb kérdéseket feltenni, bár mindketten érzitek, hogy izzadságszaga van az egésznek egy kicsit.

Nos itt jön be a „0” szavas kérdezés, vagyis az a módszer, amit ez a kifejezés rejt. A nyitott kérdésre kapott rövidke válasz után nemes egyszerűséggel nem szólalsz meg. A másik szemébe nézel, bólogatsz, és erőteljesen figyelsz. Testbeszédeddel azt fejezed ki, hogy „kedves válaszadó, biztos szeretnél még mondani valamit, mert ez nekem kevés volt”. Ilyenkor arra figyelj, hogy a pár másodperc csönd, ami következik zavarólag hat majd a kommunikációs partneredre és kezdetben talán rád is.

Az emberek általában nem tudnak mit kezdeni a csönddel egy beszélgetés során. Ez a csönd aztán arra serkenti a másikat, hogy megszólaljon, és ha megszólal, akkor tovább mondja a választ, pont azt, amire neked szükséged van. Tehát igazából a „0” szavas kérdés egy olyan „nyomasztó kommunikációs szünet”, ami segít neked abban, hogy bővebb információhoz juss. Olyankor is használhatod ezt a technikát, amikor a kérdésedre kapott válasz bár nem egy szó csak, hanem egy mondat, de nem tartalmaz elégséges információt.

Előfordulhat az is, hogy a kommunikációs partnered nem válaszol, hanem azt kérdezi tőled: „Mit néz?” Ezek szerint ő úgy gondolta, hogy az általa adott információ kimerítette azt, amit ő szeretett volna veled közölni. Ilyenkor jöhet a felmentő mondat: „Bocsánat, én azt hittem szeretne még mondani valamit.” …és mosolyogj hozzá, ezzel el is van intézve ez a helyzet.

Nos akkor lépj a tettek mezejére és kérdezz!